Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

powered by Agones.gr (live scores)

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

"Αχ, να 'τανε Πρωταπριλιάτικο ψέμα "


Πρωταπριλιά του 2004 και σαν ψέμα ακούστηκε η είδηση ότι ο Γιάννης Κυράστας είχε φύγει από τη ζωή. Κι όμως η είδηση ήταν πέρα για πέρα αληθινή. Ο Γιάννης Κυράστας έφυγε μόλις σε ηλικία 52 ετών, αφήνοντας πίσω τις γυναίκες της ζωής του, τη γυναίκα του Ρούλα και τις κόρες του Εβελίνα και Βέρα. Λίγους μήνες μετά τον άδικο θάνατό του, η πανάθα μας, με την οποία ο Κυράστας μεγαλούργησε τόσο σαν παίκτης όσο και σαν προπονητής, πήρε το Double, το οποίο άπαντες αφιερώσανε στη μνήμη του. Το σύνθημα "Αυτή η κούπα θα φτάσει στα άστρα, για τον Γιάννη τον Κυράστα", ήταν το μικρότερο ευχαριστώ που θα μπορούσε να ακουστεί για έναν τόσο σπουδαίο Παναθηναϊκό, ποδοσφαιριστή και προπονητή.
Το σύνθημα "Αυτή η κούπα θα φτάσει στ' άστρα για τον Γιάννη Κυράστα", δονεί τη Λεωφόρο και αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής για έναν άνθρωπο με παναθηναϊκή καρδιά, ο οποίος πρόσφερε τα πάντα στην ομάδα του.

 Γιάννης Κυράστας

Ο Γιάννης Κυράστας γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1952 και από πολύ μικρός άρχισε να "ξεδιπλώνει" το πλούσιο ποδοσφαιρικό του ταλέντο.
Ήταν 10 Δεκεμβρίου 1972 όταν ο αείμνηστος Λάκης Πετρόπουλος τον εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά να φορεσει την φανέλα του Ολυμπιακού σε μία αναμέτρηση εναντίον της Καβάλας.
Ο Κυράστας, που μέχρι τότε αγωνιζότανε στα τμήματα υποδομής των "ερυθρόλευκων", εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την ευκαιρία που του δόθηκε και γρήγορα καθιερώθηκε στην ομάδα του Πειραιά, αγωνιζόμενος στη θέση του δεξιού μπακ.
Ως παίκτης του Ολυμπιακού κατέκτησε 5 Πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα, έχοντας 223 συμμετοχές, 16 εκ των οποίων σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις.



"Η μεγάλη απόφαση"
Το 1981 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης θέλει να επιτύχει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα στο γόητρο του αιωνίου αντιπάλου, και ταυτόχρονα να ισχυροποιήσει την ομάδα του.
Την αρχή την είχε κάνει ένα χρόνο πριν, με την απόκτηση του Γιώργου Δελληκάρη. Τώρα ήταν η σειρά του Μάικ Γαλάκου και του Γιάννη Κυράστα να αλλάξουν στρατόπεδο και να ντυθούν στα πράσινα.
Έτσι, ξεκινάει άλλο ένα λαμπρό κεφάλαιο στην ποδοσφαιρική του ιστορία, αφού ως παίκτης του Παναθηναϊκού πανυγήρισε το κύπελλο το οποίο κατέκτησε την πρώτη του χρονιά στην Παιανία, όπως και τα 2 νταμπλ, του 1984 και του 1986.
Συνολικά φόρεσε την φανέλα με το "τριφύλλι" 145 φορές, εκ των οποίων οι 14 ήταν σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον Παναθηναϊκό άλλαξε και η θέση που αγωνιζότανε, αφού από το δεξί άκρο της άμυνας μετακινήθηκε στη θέση του κεντρικού αμυντικού, όπου με την τεχνική του δημιούργησε την λεγόμενη "σχολή Κυράστα".
Ο Γιάννης Κυράστας "κρέμασε" τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια τον Νοέμβριο του 1986 σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο τον Άρη, αφού πρώτα είχε προλάβει να γευτεί την χαρά την κατάκτησης 7 Πρωταθλημάτων και 6 Κυπέλλων.



"Προπονητική"
Ο Κυράστας μπορεί να σταμάτησε να αγωνίζεται, το 1986, αλλά όπως τόνιζε επανειλημμένως, δεν θα μπορούσε να φανταστεί την ζωή του, χωρίς το ποδόσφαιρο. Έτσι αποφάσισε σχεδόν αμέσως να ασχοληθεί με το επάγγελμα του προπονητή. Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε από τα τοπικά πρωταθλήματα της Αθήνας και συγκεκριμένα από τον Εθνικό Ελληνορώσων την περίοδο 1987-1988. Στη συνέχεια εργάσθηκε στο Μεσολόγγι, την Προοδευτική, τον Πανιώνιο, τον Εθνικό, τον Παναργειακό, τον Πανηλειακό, τον Παναθηναϊκό και τον Ηρακλή. Στον Παναθηναϊκό ανέλαβε την τεχνική ηγεσία την περίοδο 1999-2000 και στο ξεκίνημα της περιόδου 2001-2002 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2001 όταν και εγκατέλειψε οριστικά τους πάγκους. Στις 9 Δεκεμβρίου 2001, μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο (1-2), λύθηκε η συνεργασία του με τους «πράσινους» και ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τέρμα για μένα το ποδόσφαιρο. Ήρθε ο καιρός να ασχοληθώ με την οικογένεια μου και το ψάρεμα».


      "Αυτή η κούπα θα φτάσει στ' άστρα για τον Γιάννη Κυράστα"

                                                                                                                                                  George

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Krima neos an8rwpos

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

topetalotwnepishmwn@yahoo.gr

Στέιλτε μας τα δικά σας μυνήματα και προτάσεις

free counters