Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

powered by Agones.gr (live scores)

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Οι 10 τελικοί που θα μας μείνουν αξέχαστοι

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ’99, ΤΟ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ 7-3 ΤΗΣ ΡΕΑΛ 1960, Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ. Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΧΕΪΖΕΛ.
Ημέρα ποδοσφαιρικής γιορτής η σημερινή, καθώς στη Μαδρίτη θα διεξαχθεί ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στην Μπάγερν Μονάχου και την Ίντερ.Επίσης η ομάδα όπου θα κερδίσει σήμερα θα κάνει και το treble.Έτσι πήρα την πρωτοβουλία να φτιάξω μια σειρά από βίντεο από τους 10 τελικούς που έχουν μείνει χαραγμένοι στη μνήμη μας καθώς μας χάρισαν στιγμές ανεπανάληπτου ποδοσφαιρικού μεγαλείου.Ας θυμηθούμε, λοιπόν, μαγικές στιγμές τελικών Τσάμπιονς Λιγκ και Κυπέλλου Πρωταθλητριών, μεγάλες ομάδες και κορυφαίους ποδοσφαιριστές που ξεδίπλωσαν το μεγαλείο τους γράφοντας ιστορία στα γήπεδα.
Δυστυχώς, δεν είναι όλες οι αναμνήσεις ευχάριστες μιας και από την καταγραφή των δέκα πιο σημαντικών τελικών, δεν ήταν δυνατόν να μείνει εκτός ο… ματωμένος αγώνες του Χέιζελ.

1.Ο πιο συγκλονιστικός τελικός ήταν αυτός του 1999 στη Βαρκελώνη όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκόραρε δύο φορές στο 90’ και στο 91’ και επικράτησε 2-1 της Μπάγερν. Οι Γερμανοί είχαν προηγηθεί στο 6’ με τον Μπάσλερ αλλά στην εκπνοή ο Σέρινγχαμ ισοφάρισε και στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Σόλσκιερ πέτυχε την πλήρη ανατροπή!



2.Το 2005 η Λίβερπουλ… αναστήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και κέρδισε το τρόπαιο από τη Μίλαν παρά το γεγονός ότι βρέθηκε να χάνει 3-0 από το ημίχρονο! Οι Μαλντίνι (1’) και Κρέσπο (38’, 44’) έβαλαν μπροστά τους «ροσονέρι» αλλά οι Άγγλοι απέδειξαν ότι διέθεταν ψυχή και ισοφάρισαν σε διάστημα επτά λεπτών με τους Τζέραρντ (54’), Σμίτσερ (56’) και Αλόνσο (60’). Ο αγώνας πήγε στα πέναλτι και εκεί η Λίβερπουλ επικράτησε 3-2!


3.Το 1960 έγινε στη Γλασκώβη ένας… ονειρεμένος τελικός (ΒΙΝΤΕΟ) καθώς σημειώθηκαν ούτε ένα ούτε δύο ούτε τρία αλλά δέκα γκολ! Ρεάλ Μαδρίτης – Άϊντραχτ Φρανκφούρτης 7-3! Και όμως οι Γερμανοί ήταν αυτοί που προηγήθηκαν για να ακολουθήσει η… καταιγίδα των Ισπανών, που έφτασαν το ματς στο 7-1!


4.Το 1986 ο Χέλμουτ Ντουκαντάμ πέτυχε κάτι απίστευτο στον τελικό της Σεβίλλης ανάμεσα στη Στεάουα Βουκουρεστίου και την Μπαρτσελόνα. Ο αγώνας πήγε στη διαδικασία των πέναλτι και εκεί ο Ρουμάνος τερματοφύλακας απέκρουσε και τα τέσσερα που εκτέλεσαν οι Ισπανοί! Έτσι, η Στεάουα κέρδισε 2-0 και κατέκτησε το τρόπαιο


5.Το 1956 διεξήχθη στο Παρίσι ο πρώτος τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, στο οποίο η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε 4-3 της Σταντ Ρεμς. Οι Ισπανοί βρέθηκαν δύο φορές πίσω στο σκορ (2-0 και 3-2) αλλά με τέρμα του Ριάλ στο 80’ πήραν το πρώτο Κύπελλο της ιστορίας.

6.Εξαιρετικός ο τελικός του 1962 στο Άμστερνταμ ανάμεσα στην Μπενφίκα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, οι οποίες διαφήμισαν το ποδόσφαιρο. Οι Πορτογάλοι θριάμβευσαν με 5-3 σε ένα ματς στο οποίο πρωταγωνίστησαν ο Εουσέμπιο που σκόραρε δύο φορές για τους νικητές και ο Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος πέτυχε χατ τρικ για τους Ισπανούς αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να τους χαρίσει τη νίκη.



7.Το 1994 η Μίλαν έκανε… πάρτι απέναντι στην Μπαρτσελόνα επί ελληνικού εδάφους μιας και το ματς έγινε στο ΟΑΚΑ. Με δύο γκολ του Μασάρο και ένα των Σαβίσεβιτς και Ντεσαγί, οι Ιταλοί… κατάπιαν τους «μπλαουγκράνα» και κατέκτησαν πανάξια το τρόπαιο.


8.Το 2008 στη Μόσχα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Τσέλσι έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για να πάρουν τον τελικό… Το ενενηντάλεπτο έληξε ισόπαλο 1-1 με γκολ των Ρονάλντο και Λάμπαρντ και στα πέναλτι , ο Τέρι είχε την ευκαιρία να χαρίσει τον τίτλο στους Λονδρέζους καθώς επρόκειτο να εκτελέσει το δέκατο με το σκορ στο 4-4. Έστειλε, όμως, την μπάλα στο δοκάρι! Λίγο αργότερα, ο Φαν ντε Σάαρ απέκρουσε το πέναλτι του Ανελκά και η Γιουνάιτεντ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης


9.Ο ελληνικός τελικός Άγιαξ – Παναθηναϊκός τέθηκαν αντιμέτωποι στο Γουέμπλεϊ το 1971. Παρά την προσπάθεια που κατέβαλαν οι «πράσινοι», η ολλανδική ομάδα ήταν αυτή που έφτασε στη νίκη χάρη στο γκολ του Βαν Ντάικ στο 5 και στο αυτογκόλ του Καψή στο 87’.Ο Παναθηναίκος είχε καταφέρει το ακατόρθωτο,να πάει τελικό πρωταθλητριών κάτι που δεν το έχει πετύχει άλλος ελλήνικος σύλογος και ούτε πρόκιτε παρά μόνο αν ονομάζετε ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ!



10.Αυτός ο τελικός μακάρι να μην είχε γίνει ποτέ … Ήταν 29 Μαΐου 1985 και η Λίβερπουλ με τη Γιουβέντους ετοιμάζονταν να διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο στο «Χέιζελ» των Βρυξελλών. Άγγλοι οπαδοί –λίγο πριν από την έναρξη του ματς- επιχείρησαν να πλησιάσουν τους Ιταλούς, εκείνοι οπισθοχώρησαν με συνέπεια πολλοί να στοιβαχθούν στον τοίχο της κερκίδας, που κατέρρευσε. Δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια… Ο τραγικός απολογισμός περιελάμβανε 39 νεκρούς σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του αθλητισμού. Το ματς, όμως, έγινε κανονικά και η Γιουβέντους κέρδισε 1-0 με πέναλτι που υποδείχθηκε σε παράβαση εκτός περιοχής της Λίβερπουλ…

George

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

topetalotwnepishmwn@yahoo.gr

Στέιλτε μας τα δικά σας μυνήματα και προτάσεις

free counters